Mányoki Attila: a tömegmaratontól a szólóúszásig

Balaton átúszás Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /chroot/home/iprofith/vizivilag.com/html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /chroot/home/iprofith/vizivilag.com/html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Mányoki Attila ultramartonista 2008-ban eddig egyedüliként igazoltan,teljesen szabályos és ellenőrzött körülmények között, megállás nélkül úszta át a Balatont Kenese és Keszthely között, 25 óra 32 perc alatt teljesítve a több, mint 80 kilométeres távot.

Bár már számos hosszútávúszó teljesítmény fűződik a nevéhez, Mányoki Attila, aki "szélsőséges" pályájának még csak az elején jár, két nagy célt még el akar érni: átúszni a La Manche csatornát és teljesíteni az Ocean’s Seven elnevezésű sorozatot.

Eddigi sikerek és jövőbeni tervek

A csatornát eddig négy magyarnak sikerült meghódítania, Attila lenne az ötödik, akinek ez sikerül. A kitűzött cél az eddigi magyar "vasemberek" legjobbja által felállított 9 óra 50 perces idő megdöntése, a csatorna 9 óra alatt történő átúszása.

Az Ocean’s Seven  a világ hét legnehezebb úszását takarja: a környezet, a vízfok, az áramlatok, a hullámzás és egyéb környezeti tényezők miatt nehezen teljesíthető távokról van szó.

A legrövidebb a Gibraltári-szoros a maga 12 és fél kilométerével: ez véleménye szerint a tapasztalt magyar úszónak nem fog gondot okozni, de a már bonyolultabb La Manche, és az olyan nehéz, durván 40 kilométeres távok, mint például a Hawaiinál levő szigetek közötti úszás, vagy a Cook-szigeteki próba Új-Zélandnál, már nagyobb kihívásnak ígérkeznek. Írországból Skóciába átúszni sem lesz gyerekjáték az úszó szerint.

Attila első nemzetközi megméretése Görögországban, a Peloponnészoszi-félszigetnél 1991-ben volt, ahol a 33,4 kilométeres tengeri viadalon második lett.

YouTube előnézeti kép

1993-tól lett rendszeres szereplője a 25 kilométeres vagy hosszabb távú világkupáknak, Európán kívül Argentínában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Egyiptomban, Kanadában is több viadalon rajthoz állt már.

1997-ben a Paraná-folyón Argentínában 88 kilométert úszott, majd 2003-ban részt vett a világ egyik legnehezebb versenyének tartott Atlantic City-i erőpróbán, ahol 39 kilométer várt rá az óceánban.

A 2010-es hazai nagy négyes, a magyar tavaka Balaton, a Velencei-tó, a Fertő-tó és a Tisza-tó – átúszása után az idén augusztusban első magyarként és összességében tízedik sikeres vállalkozóként Németország és Dánia között, a Fehmarn-szigetnél átúszta a Balti-tengert, 30 kilométert küzdve le 15 fokos, vihar korbácsolta hullámokban. Szeptemberben következett az extrakísérlet: a Messini-öbölben szerette volna megdönteni a nonstop úszás világrekordját, vagyis az eddigi 98 helyett 100 kilométert megtenni egyvégtében. Kevésen múlott, hogy sikerüljön – tudósít az MTI.

Mányoki Attila közeli tervei között szerepel a nonstop úszás világrekordjának megdöntése, illetve a La Manche csatorna meghódítása.

További információk: http://www.manyokiattila.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrDigg thisShare on RedditEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

tizenhat + 7 =

  • Aktuális valuta árfolyamok

Read more:
Stand up paddle
Stand up paddle centrum a Balatonon

Új sportőrület hódít már Mgyarországon is: 2010 nyarán nyitott Tihanyban a Balaton első Stand Up Paddle központja.  A szörfözéssel rokon...

Close
Creative Commons Licenc
http://vizivilag.com weboldal tartalma című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc alatt van.
Based on a work at www.vizivilag.com.
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogokkal kapcsolatban, vagy a tartalom egyéb irányú felhasználásával kapcsolatban érdeklődjön itt: kapcsolat@vizivilag.com