Hogyan navigáltak a vikingek a ködben?

Viking-hajó makett Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /chroot/home/iprofith/vizivilag.com/html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /chroot/home/iprofith/vizivilag.com/html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Az ősi legendák szerint a vikingeknek volt egy varázslatos eszközük, aminek segítségével akkor is megtalálták a napot, ha felhős volt az idő.

A napokban több médium is beszámolt róla (pl.: ScienceMag, CBS News) hogy a franciországi Rennes Egyetem-en Guy Ropars készített egy olyan, "napkővel" működő iránytűt,  melyet nagy valószínűséggel ezer évvel ezelőtt az Északi-tengeri útjaik során a vikingek is használtak navigációjukhoz ködös, felhős időben.

Hogyan működött a vikingek "varázs doboza"?

A navigációs eszköz lényege, hogy a kristály által polarizált fény középpontjában a Nap áll: a kristályt az ég felé tartva legfényesebb állapotában – ekkor a kristály polarizációjának iránya megegyezik a légkör által képzett polarizációs gyűrűk irányával – a Nap felé mutat.

Korábban a témában az Eötvös Lóránd tudomány Egyetemen is folytak kutatások: többféle kristályt is teszteltek magyarországi, finn és Jeges-tengeri körülmények között. Az egy hónapos tanulmány út során megfigyelték és dokumentálták, hogy különböző időjárási, természeti viszonyok között az eltérő kristályok fénytörése hogyan működik.

A Dr. Horváth Gábor vezette kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a légkör polaritási mintázata felhős vagy ködös körülmények között is észlelhető, teljesen felhős időben azonban már nagyon nehéz a Nap pozíciójának megállapítása.

KalcitMilyen kristályt használjunk az ősi navigációs eszközhöz?

A kísérletek alapján a kalcit az a kristály, mely képes minden időjárási viszony mellett pontos adatokat szolgáltatni.

A francia egyetem tudósai az egyik kalcit fajtát, az izlandi pát-ot használtak a műszer megépítéséhez, melyet egy tetején lyukas, óramutatóval ellátott fa dobozba helyeztek. A lyukon keresztül beszűrődő fény megtörik a kristályon és visszaverődik a doboz faláról: amikor a két visszaverődő fénysugár egybe esik, akkor mutat a műszer a Nap felé.

Az izlandi pát-ot napjainkban a polarizációs mikroszkópok prizmáihoz használják.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrDigg thisShare on RedditEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

kilenc + 16 =

  • Aktuális valuta árfolyamok

Read more:
Halak
A Balaton halállományának változásai

A tó természet közeli állapotának és az őshonos élővilág sokszínűségének megőrzését és visszarendezését jelölték meg a Balaton-i halgazdálkodás elsődleges céljaként...

Close
Creative Commons Licenc
http://vizivilag.com weboldal tartalma című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc alatt van.
Based on a work at www.vizivilag.com.
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogokkal kapcsolatban, vagy a tartalom egyéb irányú felhasználásával kapcsolatban érdeklődjön itt: kapcsolat@vizivilag.com