A Balaton halállományának változásai

Halak Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /chroot/home/iprofith/vizivilag.com/html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /chroot/home/iprofith/vizivilag.com/html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

A tó természet közeli állapotának és az őshonos élővilág sokszínűségének megőrzését és visszarendezését jelölték meg a Balaton-i halgazdálkodás elsődleges céljaként az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai, akik Balaton-kutatási eredményeiket kedden ismertették Budapesten.

A Balaton halállományának helyzetéről Specziár András elmondta, hogy az állomány horgászatilag terhelt, a fogható halállomány közel 60 százalékát kifogják a horgászok. Legnagyobb problémának nevezte, hogy a halas tavi állományok beszöknek a Balatonba, ami egyaránt kárt okoz a természetnek, a termelőknek és a turizmusnak is. Ezért az állomány gyérítésére van szükség.

Angolnából 1965 és 2010 között mintegy 4700 tonnát fogtak ki és értékesítettek. Kipusztult a tóból a menyhal, a vágó- és a réti csík, drasztikusan lecsökkent a békák, a rákok és a sügérek állománya. Ezen kívül jelentősen csökkent más, őshonos gazdasági halfajok állománya (mint például a fogassüllő vagy a dévérkeszeg) a táplálkozási konkurencia növekedése és az ivadék kihalása miatt. A sorozatos angolnapusztulások pedig mérhetetlen károkat okoztak és okoznak a mai napig.

Kiemelten beszélt a természetes vizeinkbe illegálisan kerülő idegen fajokról és ennek veszélyeiről. Az amur telepítését például sosem engedélyezték a Balatonban, mégis az egyetlen gazdasági faj, amelynek állománya növekszik.

A balatoni halgazdálkodás jövője

A balatoni halgazdálkodás jövője kapcsán fontos nevezte a jó vízminőség elérését és fenntartását is a turizmus miatt, valamint a megfelelő halállomány-szerkezet és halsűrűség kialakítását és fenntartását a tavat látogató évente több mint 40 ezer horgász számára.

A kutató hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a környezeti feltételeket és erősíteni kell a természetes folyamatokat. Ennek legfontosabb lépései a nádasok és a partszakaszok védelme, valamint a korábbi természetes szaporodó helyek helyreállítási lehetőségeinek felmérése. Ezen felül meg kell akadályozni az idegenhonos élőlények bejutását a tóba és ezen fajok csaliként való használatát szintén tiltani kell.

A haltelepítés kapcsán elmondta: nagyon fontos, hogy fajtiszta állományok kerüljenek telepítésre és ezt a folyamatot szigorúan ellenőrizni kell.

Horgászati tilalom

Az általános horgászati korlátozásokról szólva úgy vélte, a Balaton halállományának védelme és a nyugodtabb szaporodás érdekében ismét be kellene vezetni a korábbi április 20. és május 20. közötti általános horgászati tilalmat, valamint – a szaporodás szempontjából különlegesen értékes partszakaszokon – a horgászat és a csónakázás március 1. és június 15. közötti teljes tilalmát.

(Forrás: MTI)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrDigg thisShare on RedditEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

kilenc + nyolc =

  • Aktuális valuta árfolyamok

Read more:
Quantum of the Seas - A világ első okoshajója
Mitől okos egy hajó?

A Royal Caribean készítette el a világ első okoshajóját Augusztus 13-án hagyta el a Meyer hajógyár dokkját Pappenburg-ban a Quantum...

Close
Creative Commons Licenc
http://vizivilag.com weboldal tartalma című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc alatt van.
Based on a work at www.vizivilag.com.
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogokkal kapcsolatban, vagy a tartalom egyéb irányú felhasználásával kapcsolatban érdeklődjön itt: kapcsolat@vizivilag.com